Sieni, natiivivalmiste (2630 -SienNa)

Indikaatiot

Natiivitutkimus on osa sieniviljelytutkimusta sisältyen Sk-SienVi-pyyntöön.

Natiivitutkimusta voidaan erillisenä käyttää silloin, kun potilas on jo saanut sienilääkitystä tai viljely on jäänyt negatiiviseksi, mutta infektiosta on vahva epäily. Silsadiagnostiikassa on kuitenkin tällöinkin suositeltavampaa tutkia näyte nukleiinihappomonistuksella (-SienNhO), joka on spesifinen, tunnistaa myös kasvukykynsä menettäneen sienirihman ja on lisäksi mikroskooppista tutkimusta selvästi herkempi.

Savipuolen (pityriasis versicolor) -diagnoosin vahvistaminen.

 

Näyteastia

Lähetyskuori, sieniviljelynäyte

HUOM: Yliviivaa lähetyskuoresta teksti ”Sk-SienVi KL 3509” ja korvaa se tekstillä ”-SienNa”

HUOM: Bakteerikuljetusputkeen (vanutikkuun geeliputkessa) otetusta näytteestä ei voi tehdä natiivitutkimusta.

 

Näyte

Näyte raaputetaan/leikellään/nypitään suoraan sieniviljelynäytekirjekuoren (Sk-SienVi) mustaan kovapaperiseen taskuun. Tasku suljetaan taitoksin ja laitetaan näytteineen kirjekuoreen. Kirjekuori suljetaan ja täytetään kuoressa kysytyt tiedot huolellisesti. Kuori säilytetään huoneenlämmössä.

Ihonäyte: Ennen näytteenottoa, näytteenottoalue puhdistetaan pyyhkimällä 70 – 80 %:lla alkoholilla. Näyte otetaan kyretillä tai kirurginveitsellä raaputtamalla sairaan ja terveen alueen rajalta, näytettä otetaan useammasta kohdasta, jos läikkiä on useampia. Jos infektioalueella on rakkuloita, irrota niiden katto kyretillä näytteeksi. Mikäli epäillään hiivainfektiota tai alue iholla on rikki tai tulehtunut, puhdistamiseen käytetään vettä tai keittosuolaliuosta. Ihon annetaan kuivahtaa ennen kuin näyte otetaan.

Kynsinäyte: Poista kynnen kärkiosa ennen näytteenottoa. Puhdista näytteenottoalue pyyhkimällä 70 – 80 % alkoholilla. Jos kynnessä on kynsilakkaa, se poistetaan. Tämän jälkeen kyretillä tai kirurginveitsellä näytepurua raaputetaan koko kynnen leveydeltä terveen ja sairaan kynnen rajalta. Näyte otetaan kynsilevyn alapinnasta. Jos kynsi on paksuuntunut, näyte otetaan kynsilevyn alta sekä läheltä kynsivallia.

Hius– ja partanäyte: Ennen näytteenottoa näytteenottoalue puhdistetaan pyyhkimällä 70 – 80 % alkoholilla. Mikäli näyte on hiuspohjasta tai parrasta, alla olevaa ihoa raaputetaan kyretillä tai kirurgiveitsellä. Lisäksi nypitään vähintään 5 hiusta/karvaa juurinen steriilillä pinsetillä (hiusten latvat voi leikata pois).

 

Näytteen säilytys

1 viikko jääkaappilämpötilassa (2 – 8 oC)

 

Näytteen kuljetus

Huoneenlämmössä tai viileässä (2 – 14 oC)

 

Menetelmä

Näytteestä tehdään mikroskooppipreparaatti, joka käsitellään Calcofluor-valkoisella (CW) sienirakenteiden esille saamiseksi.

 

Tutkimus on akkreditoitu.

 

Tulokset valmiina

 3 työpäivässä.

 

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.