Sieniviljely, pintanäyte (3509 Sk-SienVi)

Tutkimus on akkreditoitu.

Indikaatiot:

Ensisijaisesti silsa-, mutta myös muu ihoalueen sieni-infektioepäily.

Tutkimus sisältää sieniviljelyn ja natiivitutkimuksen. Tutkimus soveltuu seuraaviin näytetyyppeihin: iho, kynsi, hius, karva.

HUOM: Koska monet, suomalaisessa materiaalissa harvinaisina esiintyvät sienet voivat olla endeemisiä muissa maissa, on lähetetiedoissa tärkeää mainita mahdollinen tartuntamaa (edeltävä ulkomaan matka). Tämä nopeuttaa viljelytuloksen saamista.

HUOM: Silsadiagnostiikassa nukleiinihappomonistukseen perustuva tutkimus (-SienNhO) on viljelytutkimusta nopeampi ja tarkempi ja siksi normaalitapauksessa viljelyä suositeltavampi tutkimus.

Näyteastia:

Lähetyskuori, sieniviljelynäyte (suositelluin)

Bakteerikuljetusputki (vain pakottavissa tapauksissa – ks. ”Näyte”).

HUOM: Bakteerikuljetusputkeen (vanutikkuun geeliputkessa) otetusta näytteestä ei voi tehdä natiivitutkimusta.

Näyte:

Näyte raaputetaan/leikellään/nypitään suoraan sieniviljelynäytekirjekuoren (Sk-SienVi) mustaan kovapaperiseen taskuun. Tasku suljetaan taitoksin ja laitetaan näytteineen kirjekuoreen. Kirjekuori suljetaan ja täytetään kuoressa kysytyt tiedot huolellisesti. Kuori säilytetään huoneenlämmössä.

Ihonäyte: Ennen näytteenottoa, näytteenottoalue puhdistetaan pyyhkimällä 70 – 80 %:lla alkoholilla. Näyte otetaan kyretillä tai kirurginveitsellä raaputtamalla sairaan ja terveen alueen rajalta, näytettä otetaan useammasta kohdasta, jos läikkiä on useampia. Jos infektioalueella on rakkuloita, irrota niiden katto kyretillä näytteeksi. Mikäli epäillään hiivainfektiota tai alue iholla on rikki tai tulehtunut, puhdistamiseen käytetään vettä tai keittosuolaliuosta. Ihon annetaan kuivahtaa ennen kuin näyte otetaan. Näytettä otetaan mahdollisimman paljon, jotta se riittäisi sekä viljelyyn että natiivitutkimukseen.

Kynsinäyte: Poista kynnen kärkiosa ennen näytteenottoa. Puhdista näytteenottoalue pyyhkimällä 70 – 80 % alkoholilla. Jos kynnessä on kynsilakkaa, se poistetaan. Tämän jälkeen kyretillä tai kirurginveitsellä näytepurua raaputetaan koko kynnen leveydeltä terveen ja sairaan kynnen rajalta. Näyte otetaan kynsilevyn alapinnasta. Jos kynsi on paksuuntunut, näyte otetaan kynsilevyn alta sekä läheltä kynsivallia. Näytettä otetaan mahdollisimman paljon, jotta se riittäisi sekä viljelyyn että natiivitutkimukseen.

Hius– ja partanäyte: Ennen näytteenottoa, näytteenottoalue puhdistetaan pyyhkimällä 70-80% alkoholilla. Mikäli näyte on hiuspohjasta tai parrasta, alla olevaa ihoa raaputetaan kyretillä tai kirurginveitsellä. Lisäksi nypitään vähintään 5 hiusta/karvaa juurinen steriilillä pinsetillä (hiusten latvat voi leikata pois).

Pehmeä, kostea tai tulehtunut ihoalue, josta raapenäytettä ei saada: Näyte otetaan veteen tai keittosuolaan kostutetulla vanutikulla ja laitetaan geelikuljetusputkeen. Näyte säilytetään jääkaappilämpötilassa.

HUOM: vanutikkunäyte ei ole dermatofyytin löytymisen kannalta optimaalinen ja siksi sitä tulee käyttää vain, jos raappeen saaminen on mahdotonta.

Limakalvoilta ei kannata tutkia kuin hiivoja, jolloin tutkimuspyyntö on joko CandVi (1628) tai CaNhO.

Malassezia -epäilyt:

Näyte otetaan veteen tai keittosuolaan kastetulla näytteenottotikulla ja laitetaan kuljetusputkeen (ei hiilikuljetusputkea).

Näytteen säilytys:

Huoneenlämmössä 7 vrk

Näytteen lähetys:

Huoneenlämmössä, vanutikussa oleva näyte viileässä (2 – 14 oC)

Menetelmä:

Viljely erikoiselatusaineilla. Fluoresenssimikroskopia.

Tekotiheys:

Ma-la

Vastausaika:

22 vrk

Tulkinta:

Dermatofyytti on aina merkitsevä löydös. Joskus harvoin muutkin rihmasienet voivat aiheuttaa iho-infektioita.

Runsas Candida-suvun hiivalöydös tulehtuneista ihopoimuista voi olla merkitsevä.

Harvinaisempien löydösten merkitystä pyritään arvioimaan lausunnossa.

Virhelähteet:

Kontaminaatiokasvu. Niukka, karkeajakoinen tai ei-aktiivisesta kohdasta otettu näyte. Sienilääkitys.

Lääkepitoisuudet iholla ja kynnessä säilyvät pitkään suurina sienilääkkeen käytön lopettamisen jälkeen. Tutkimustiedon perusteella luotettavia varoaikoja ei näytteenoton kannalta voida määrittää.

  • Jos iholla on käytetty ulkoista sienilääkettä, ei iholta tule ottaa sieninäytettä ennen kuin lääkityksen lopettamisesta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.
  • Jos kynttä on hoidettu amorolfiinilakalla, ei kynsinäytettä tule ottaa ennen kuin hoidon lopettamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.
  • Jos potilas on käyttänyt sisäisiä sienilääkkeitä, ei sieninäytettä tule ottaa iholta ennen kuin lääkityksen lopettamisesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.
  • Jos potilas on käyttänyt sisäisiä sienilääkkeitä, ei kynsinäytettä tule ottaa ennen kuin lääkityksen lopettamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Tekopaikka:

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut:

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi