Sileälihas, vasta-aineet (2634 S -SiliAb)

Sileälihaskudoksen vastaiset IgA-, IgM- ja IgG-vasta-aineet määritetään seerumista (smooth muscle antibodies) tyypin 1 autoimmuunin hepatiitin diagnosoimiseksi, mutta vasta-aineet voivat olla positiiviset myös maksakirroosin, virushepatiittien, infektion aiheuttaman mononukleoosin, SLE:n, rintarauhas- ja munasarjakasvainten, malignin melanooman sekä sappiteiden obstruktion yhteydessä. SMA on suunnattu lähinnä solujen tukirangan proteiinia F-aktiinia vastaan, mutta myös muita sytoplasmaattisia kohdeantigeenejä vastaan (desmiini, vimentiini, sytokeratiini ym.).

Indikaatiot:

  • tyypin 1 autoimmuuni hepatiitti 70-80% sairaista
  • Maksakirroosi (ml. primaarinen biliaarinen kirroosi n. 50% sairaista)

Näyte:

1 ml seerumia

Säilytys ja lähetys:

Säilytys 5 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin pakastelähetys.

Analyysimenetelmä:

Epäsuora immunofluoresenssimenetelmä (IIF)

Viitearvo:

Negatiivinen: titteri <1:100

Tulkinta:

Tyypin 1 hoitamattoman autoimmuunin hepatiitin yhteydessä SMA-vasta-aineita löydetään korkeassa titterissä ja se korreloi autoimmuunin hepatiitin aktiivisuuteen. Positiivinen on myös antinukleaaristen autovasta-aineiden ja SLA:n (soluble liver antibodies) autovasta-aineiden löydös n. 100% potilaista. Autoimmuunin hepatiitin yhteydessä potilailla esiintyy hypergammaglobulinemiaa (IgG kohonnut, IgA ja IgM normin mukainen), maksaentsyymien arvot ovat nousseet ym. Matalassa titterissä voi vasta-aineita löytää terveiltä henkilöiltä (2%), PBC-sairailta (50%), alkoholiperäistä maksakirroosia sairastavilta, sappiteiden obstruktion, kasvainten, virusinfektioiden ym. yhteydessä.

Tyypin 1 autoimmuuni hepatiitti tulee erottaa autoimmuunin hepatiitin tyypistä 2, jonka yhteydessä positiivisia LKM IgG -vasta-aineita on n. 100%:lla sairaista (liver, kidney, microsomal autoantibodies). LKM IgG -vasta-aineiden löydöksen yhteydessä IIF-menetelmää käytettäessä laboratoriolääkäri kommentoi niiden olemassaoloa.

Autovasta-aineiden yhteys   erilaisiin maksasairauksiin:
Autovasta-aine ANA SMA SLA LKM pANCA AMA
Tyypin 1 autoimmuuni hepatiitti   (SMA- positiivinen hepatiitti) 100% 60-
90%
100%
Tyypin 2 autoimmuuni hepatiitti (LKMA- positiivinen hepatiitti) 60-90% 100%
Tyypin 3 autoimmuuni hepatiitti         – 100%
Primaarinen biliaarinen (PBC) <10% 10% <10% 95%
Primaarinen sklerosoiva   kolangiitti 5% <10% 80%
Tyypin 2 autoimmuuni hepatiitti   kroonisen hepatiitti C:n yhteydessä 5% 5% 100%

Viive:

Vastaus valmiina 3-5 arkipäivässä.