Sinkki (2639 P -Zn, 2636 B -Zn)

Indikaatio:

Malnutritio- ja malabsorptiotilat

Menetelmä:

Atomiabsorptio spektrofotometria (AAS)

Näyte:

Hemolyysi ja lipeemisyys häiritsee määritystä.

Ennen varsinaista näytteenottoa otetaan yksi ylimääräinen putki verta niin, että ihon pistoskohta ja neula huuhtoutuvat. Näytteiden ottoon käytetään erityisesti hivenaineanalyyseihin tarkoitettuja hepariiniputkia.

Huom. EDTA-veri tai EDTA-plasma ei sovellu näytemateriaaliksi.

Hivenaineputki, Na-hepariini, 7 ml. Verinäyte sekoitetaan hyvin putkea käännellen näytteenotossa, niin että hepariini sekoittuu täysin veren kanssa. Hyytymät häiritsevät määritystä.

Suosittelemme että plasmanäyte sentrifugoidaan mahdollisimman nopeasti näytteenoton jälkeen. Plasma siirretään erotteluputkeen mieluiten kaatamalla. Näyte ei saa olla hemolysoitunut.

Säilytys ja lähetys:

2-8°C 7 päivää. Kuljetus huoneenlämmössä tai viileässä.

Viitearvot:

P -Zn: 11-23 µmol/l

B -Zn: 61-115 µmol/l

Tulkinta:

Pienentyneitä sinkkipitoisuuksia nähdään raskauden aikana, infektioissa, malnutritio- tai malabsorptioiloissa, vaikeissa palovammatilanteissa,sekä pitkäaikaisen parenteraalisen ravitsemuksen yhteydessä. Pienentynyt pitoisuus voi olla seurausta myös kantajaproteiinien (lähinnä albumiinin) pitoisuuden laskusta.

Verenkierron sinkkipitoisuus on korkein aamulla ja laskee iltaa kohti sekä aterian jälkeen. Tämän vuoksi sinkkipuutteen diagnostiikassa suositellaan näytettä otettavaksi aamulla paaston jälkeen.

Viive:

Tulos valmiina noin 4 arkipäivässä.