Streptokokki, viljely, (hemolyyttiset streptokokit), nielueritteestä (2703 Ps-StrVi)

Indikaatiot

Str. pyogenes (A-ryhmän streptokokki) -infektiolle tyypilliset oireet: kuume (>38 oC), turvonneet/erittävät nielurisat, turvonneet imusolmukkeet kaulan etuosalla, ei yskää.

Tonsilliitin etiologian selvittely. Streptococcus pyogenes (A-ryhmän streptokokki) -infektiolle tyypilliset oireet: kuume (>38 oC), turvonneet/erittävät nielurisat, turvonneet imusolmukkeet kaulan etuosalla, ei yskää.

A-ryhmän streptokokin lisäksi tutkimus löytää muut streptokokit jotka kuuluvat S. dysgalactiae’n alalajiin equisimilis ja joilla on Lancefield ryhmäantigeeni C tai G (beetahemolyyttiset streptokokit ryhmä C ja G). Tämä alalaji on virulenssiltaan lähestynyt A-ryhmän streptokokkia luultavimmin vaihtamalla geneettisiä ominaisuuksia tämän lajin kanssa.

Jos epäillään poikkeuksellista taudinaiheuttajaa, esim. gonokokkia tai difteriaa, tulee tutkimuspyynnön olla bakteerispesifinen (-GcVi, -CodiVi). Tällöin on tärkeää mainita, että näyte on otettu nielusta.

Näyteastia

Bakteerikuljetusputki Amies Transystem M40

Näyte

Näyte otetaan vanu- tai nukkatikulla molemmista tonsilloista limakalvon pintaa voimakkaasti hangaten ja tikkua samalla sormien välissä pyörittäen. Jos limakalvolla on peitteitä, pyritään näyte saamaan niiden alta.

Näytteen säilytys

2 vrk jääkaappilämpötilassa (2 – 8 oC)

Näytteen kuljetus

Suosittelemme kuljetusta viileässä (2 – 14 oC). Ympäristölämpötilassa kuljetettaessa näytteet on pakattava siten, että äärilämpötiloilta vältytään. Bakteeriviljelynäytteet eivät kestä jäätymistä ja lämpötilan noustessa yli huoneenlämpötilan näytteiden säilyvyys heikkenee merkittävästi.

Menetelmä

Viljely valikoivalle elatusaineelle. Merkitsevien bakteerien tunnistus. A, C ja G -ryhmän streptokokeille tehdään herkkyysmääritys, mikäli lääkäri on sitä erikseen näytteen lisätiedoissa pyytänyt. Herkkyysmääritys saattaa olla aiheellinen tosituvissa infektioissa tai potilailla, joilla on useita mikrobilääkeallergioita.

Tutkimus on akkreditoitu.

Tulokset valmiina

Siirrymme yleisesti Suomessa vallalla olevaan käytäntöön vastata nielun streptokokkiviljelyn vastaukset lopullisina jo yhden vuorokauden kasvatuksen jälkeen. Kokemuksemme mukaan yhden vuorokauden jälkeen vastaus muuttuu 0,20% Ps-StrVi –tutkimuksista. Varmuuden vuoksi kasvatamme kuitenkin nielumaljoja kahden vuorokauden ajan ja annamme tarvittaessa lisävastuksen. Muuttuneista lisävastuksista informoidaan myös puhelimitse.

Harvinaisen Arcanobacterium haemolyticum –bakteerin löytämiseksi näytteen kasvatusta jatketaan, mikäli lähetetiedot antavat tähän aihetta.

Tulkinta

Str. pyogenes (A-ryhmän streptokokki) katsotaan aina merkitseväksi, C- ja G-ryhmän streptokokit voivat olla taudinaiheuttajia. A. haemolyticum aiheuttaa samankaltaisen taudinkuvan kuin streptokokit, mutta esiintyy harvinaisena yleisimmin nuorilla aikuisilla.

Penisilliini (tai I-polven kefalosporiini) on edelleen ensisijainen lääke S. pyogenes -infektioiden hoidossa ja 100% kannoista on sille herkkiä. Nieluinfektioita empiirisesti hoidettaessa makrolideja ja klindamysiiniä voidaan myös käyttää turvallisesti penisilliiniallergisilla potilailla. Näille antibiooteille resistenttien kantojen osuus on ollut jo 10 vuoden ajan vain 2–3 %. Seuraamme aktiivisesti mahdollisia muutoksia β-hemolyyttisten streptokokkikantojen herkkyystilanteessa.