Cytomegalovirus, vasta-aineet, seerumista (2727, S -CMVAb)

Indikaatiot

Cytomegalovirusinfektion tai -reaktivaation epäily. CMV saattaa olla mm. mononukleoosin, lymfadeniitin, immunosuppressiopotilaan epäselvän kuumeen tai kongenitaalisen infektion aiheuttaja.

 

Näyteastia

Seerumigeeliputki.

 

Näyte

Seerumi, 1 ml.

 

Näytteen säilytys

Jääkaappilämpötilassa (2 – 8 °C) 7 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna (-20 oC).

 

Näytteen kuljetus

Huoneenlämmössä tai viileässä (2 – 14 oC).

 

Menetelmä

Entsyymi-immunomenetelmä (EIA) sisältäen IgG- ja IgM-luokan vasta-aineet.

 

Tulokset valmiina

3 työpäivässä

 

Tulkinta

Merkitsevä nousu IgG-luokan vasta-aineissa I- ja II-näytteiden välillä (serokonversio) on merkki tuoreesta CMV-infektiosta.

 

Primaari-infektioissa IgM-luokan vasta-aineita esiintyy yleensä joitakin kuukausia, mutta joskus pitempäänkin. Reinfektion tai reaktivaation yhteydessä voi myös muodostua IgM-vasta-aineita. Positiivinen IgM-tulos viittaa tuoreeseen CMV-infektioon. Negatiivinen IgM-tulos ei kuitenkaan sulje pois CMV-reinfektiota.

 

Näytteistä, jotka ovat sekä IgG- että IgM-positiivisia suositellaan mahdollisen tuoreen primaari-infektion varmistamiseksi IgG:n aviditeettitutkimusta (S -CMVAvi ). IgG-aviditeetti on matala primaari-infektion akuuttivaiheessa muutaman kuukauden ajan, mutta korkea reinfektioissa sekä vanhassa immuniteetissa.

 

HUOM: Laboratorio säilyttää näytteitä yhden viikon, jonka kuluessa tehdyn jatkotutkimuspyynnön mukainen tutkimus voidaan tehdä tallessa olevasta näytteestä.