Cytomegalovirus, vasta-aineet, seerumista (2727, S -CMVAb)

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot:

Cytomegalovirusinfektion tai -reaktivaation epäily. CMV saattaa olla mm. mononukleoosin, lymfadeniitin, immunosuppressiopotilaan epäselvän kuumeen tai kongenitaalisen infektion aiheuttaja.

Näyteastia:

Seerumigeeliputki.

Näyte:

1 ml seerumia

Näytteen säilytys:

7 vrk jääkaappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Näytteen lähetys:

Huoneenlämmössä tai viileässä.

Menetelmä:

EIA sisältäen IgG- ja IgM-luokan vasta-aineet.

Tekotiheys:

Ma-pe

Vastausaika:

3

Tulkinta:

Merkitsevä nousu IgG-luokan vasta-aineissa I- ja II-näytteiden välillä (serokonversio) on merkki tuoreesta CMV-infektiosta.

Primaari-infektioissa IgM-luokan vasta-aineita esiintyy yleensä joitakin kuukausia, mutta joskus pitempäänkin. Reinfektion tai reaktivaation yhteydessä voi myös muodostua IgM-vasta-aineita. Positiivinen IgM-tulos viittaa tuoreeseen CMV-infektioon. Negatiivinen IgM-tulos ei kuitenkaan sulje pois CMV-reinfektiota.

Näytteistä, jotka ovat sekä IgG- että IgM-positiivisia suositellaan mahdollisen tuoreen primaari-infektion varmistamiseksi IgG:n aviditeettitutkimusta (S -CMVAvi ). IgG-aviditeetti on matala primaari-infektion akuuttivaiheessa muutaman kuukauden ajan, mutta korkea reinfektioissa sekä vanhassa immuniteetissa.

HUOM: Laboratorio säilyttää näytteitä yhden viikon, jonka kuluessa tehdyn jatkotutkimuspyynnön mukainen tutkimus voidaan tehdä tallessa olevasta näytteestä.

Tekopaikka:

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut:

Ammattilaisneuvonta

ammattilaisneuvonta@synlab.fi