Transferriinireseptori, liukoinen, seerumista (1949 S -TfR )

Tutkimuksen merkitys:

Seerumin transferriinireseptori -määritys (S -TfR) on mikrosyyttisen anemian selvittelyssä luotettavampi kuin perinteiset raudanpuutteen mittarit (seerumin rauta, transferriini ja ferritiini). TfR -määritys on nykykäsityksen mukaan paras yksittäinen laboratoriotutkimus raudanpuuteanemian diagnosoinnissa. Sillä pystytään osoittamaan rautavarastojen ehtyminen myös akuutin faasin reaktion yhteydessä. Se lisää siten raudanpuuteanemian diagnostiikan luotettavuutta ja soveltuu kroonisten tautien anemioiden erotusdiagnostiikkaan.

TfR:

Solupinnan transferriinireseptori on dimeerirakenteinen glykoproteiini (190 kD) ja noin 80 % reseptorin kokonaismäärästä on aikuisilla punasoluja tuottavissa erytroblasteissa. Punasolujen kypsyessä reseptorin solukalvon ulkopuolinen osa (85 kD) irtoaa ja kulkeutuu verenkiertoon. Tämä alkuperäisen reseptorin fragmentti on seerumissa esiintyvä ja tässä määrityksessä mitattava TfR. Seerumissa TfR -pitoisuus on suhteessa punasolumassaan ja punasolujen muodostukseen. Siten pitoisuus heijastaa myös punasolutuotannossa tapahtuvia muutoksia ja suurenee erytropoieesin vilkastuessa esimerkiksi hemolyysin ja polysytemia veran yhteydessä. Elimistön raudanpuute lisää reseptorin synteesiä ja erytroblastien TfR -määrää merkittävästi, mikä havaitaan reseptoripitoisuuden nousuna seerumissa. Sen sijaan tulehdukselliset tilat tai infektiot eivät vaikuta TfR- pitoisuuksiin.

Indikaatiot:

  1. Raudanpuuteanemian diagnostiikka
  2. Mikrosyyttisen anemian ja kroonisiin tauteihin liittyvien sekundaaristen anemioiden erotusdiagnostiikka
  3. Rautatasapainon arviointi ja varastoraudan puutteen osoittaminen

Menetelmä:

Immunonefelometrinen (NEF).

Näyte:

1 ml seerumia tai hepariiniplasmaa, minimi 0,5 ml. Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. EDTA-plasma ei käy lainkaan.  Toistuvaa sulatusta ja jäädytystä on vältettävä. Lipeemisyys häiritsee määritystä.

Säilytys ja lähetys:

Säilytys 6 – 7 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämpöisenä.

Viitearvot:

0.8 – 1.8 mg/l

Tulkinta:

Tutkimus Muutos Raudanpuute  anemia Sekundaari                 anemia Raudanpuute- ja sek. anemia
S -TfR funktionaalinen normaali
raudanpuute
S -Fe rautatasapaino
S -Transf rautatasapaino ↑ tai normaali
S -Ferrit rautatasapaino normaali tai ↑

 

Tekotiheys:

2 – 3 x vko

Vastausviive:

3-4 arkipäivää