Troponiini I (4361 S -TnI, 4531 P -TnI)

Troponiini on lihaksissa oleva proteiini. Ihmisen sydän- ja luustolihaksissa oleva troponiinikompleksi koostuu kolmesta alayksiköstä: troponiini T, troponiini I ja troponiini C. Aikuisen sydän- ja luustolihaksissa troponiini T:n ja troponiini I:n molekyyleissä on erilainen aminohappokoostumus, minkä takia on mahdollista määrittää sydänspesifisen troponiinien I ja T veripitoisuus.

Suurentunut troponiini-I-pitoisuus havaitaan 3-6 tuntia rintakivun alkamisesta, se saavuttaa huippunsa 12-16 tunnissa ja normalisoituu 5-9 päivässä.

Sydänlihaksen vaurion jälkeen troponiinia on osoitettavia määriä verenkierrossa  2-3 tuntia vaurion synnystä. Pitoisuus on maksimissaan 18.-24. tunnin kuluttua ja pysyy koholla  jopa 14 päivää.

Nykyaikaiset määritysmenetelmät mahdollistavat troponiinin hyvin pientenkin konsentraatioiden määrittämisen. Arvioitaessa pienten troponiinipitoisuuksien kliinistä merkitystä on otettava erityisen tarkasti huomioon rintakivun alkamisajankohta ja tropopitoisuuden tyypillinen muuttuminen ajan funktiona infarktin yhteydessä.

Indikaatiot:

Akuutin sydänkohtauksen (AMI) diagnossointija potilaiden, joilla on sydänlihasvaurio, komplikaatioriskin arviointi

Troponiini I (4361 S -TnI, 4531 P -TnI)

Analyysimenetelmä:

CMIA

Näyte

1 ml seerumia tai Li-hepariiniplasmaa.

Säilytys ja lähetys

2-8°C 24 h. Kuljetus viileässä (+2-+14°C), mikäli perillä vuorokauden sisällä näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna (-20°C).

Viitearvo

Naiset
S/P-TnI < 16 ng/l
Miehet
S/P-TnI < 34 ng/l

Tulkinta

  • Sydänspesifinen troponiinin määrittäminen mahdollistaa varhaisemman ja tarkemman AMI-diagnostiikan. Troponiinipitoisuus suositellaan määritettäväksi rintakehäkivuista kärsivän potilaan vastaanotolle tulon yhteydessä, sitten 6 tunnin kuluttua ja haittavaikutusten ja sydänlihaksen vaurioepäilyksen jatkuessa 12 tunnin kuluttua. Sydänlihaksen iskemian voi 80%:lla potilaista diagnosoida 4 – 6 tunnin kuluttua rintakivun alkamisesta. Sydänlihaksen iskemian sulkee ehdottomasti pois negatiivinen troponiiniarvo 12 tunnin kuluttua oireiden alusta.
  • Positiivinen tulos viittaa sydänlihasvaurioon, mutta ei vahvista vaurion iskeemistä mekanismia. Troponiinin konsentraatio voi nousta myös sellaisen sydänlihaksen vaurion seurauksena, joka ei johdu iskeemisestä syystä (esim. sydänlihastulehdus, perikardiitti, sydämen vajaatoiminta, hypertensio, keuhkoveritulppa, sydämen kontuusio, amyloidoosi, kemoterapia, sepsis, sokki, munuaisten vajaatoiminta).
  • Sydänlihaksen vaurion iskeemisen ja ei-iskeemisen syyn erottamiseksi tulisi seurata troponiinin arvoja aikavälillä.

Prognostiset tiedot:

Mitä suurempi troponiinin konsentraatio on, sitä suurempi on sekä lyhyt- että pitkäaikainen riski saada kardiovaskulaarisia komplikaatioita tai kuolla. Erittäin selkeästi tämä sidos esiintyy seuraavien sairauksian yhteydessä:

  • Akuutti koronaarisyndrooma
  • Akuutti sydämen vajaatoiminta
  • Keuhkoveritulppa
  • Sepsis
  • Aivohalvaus
  • Sydämen kontuusio

Viive:

Tutkimus tehdään arkipäivisin, vastaus valmiina 1 arkipäivässä.