Tyreoglobuliini (2828 S -Tygl)

Tyreoglobuliini on kilpirauhasen follikkelien kolloidin tärkein ainesosa ja osallistuu sekä tyreoideahormonien (T3 ja T4) synteesiin että myös varastointiin. Terveen henkilön verenkierrossa tyreoglobuliini-pitoisuus on pieni (5-10 µg/l). Korkeampia pitoisuuksia voi esiintyä vastasyntyneillä ja raskauden 3. kolmanneksen aikana.

Indikaatiot

  • Papillaarisen ja follikulaarisen kilpirauhassyövän erotusdiagnostiikka
  • Kilpirauhasen leikkauksen jälkeisen hoidon seuranta

Näyteastia

Seerumingeeliputki (tuotenumero: 367957)

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys

Näyte säilyy jääkapissa (+2-+8 °C) 3 päivää.  Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Huom. Mikäli näyte pakastetaan, seerumi tulee sentrifugoinnin jälkeen erotella geelin päältä.

Näytteen lähetys

Kuljetus huoneenlämmössä tai viileässä (+2-+22 °C). Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

CLIA, tutkimus akkreditoitu.

Viitearvo

Kaikki:  <55 µg/l

Tulkinta

Korkeat S-Tygl-arvot:

  • Kilpirauhasen erilaistunut syöpä ja sen metastaasit
  • Tyreoidiitti
  • Toksinen adenooma
  • Diffuusi  toksinen struuma

Papillaarisen ja follikulaarisen kilpirauhassyövän hoitoon käytetään radikaalia leikkausta ja sitä seuraavaa suuriannoksista tyroksiinihoitoa TSH:n erityksen vähentämiseksi. Hoidon aikana tulee seurata tyreoglobuliinin veripitoisuutta ja pitää se lähellä nollaa. Neoplastiset kilpirauhassolut kykenevät erittämään tyreoglobuliinia myös ilman TSH:n stimulointia. Hoidon aikana kasvava Tygl-konsentraatio viittaa ei-radikaaliin leikkaukseen tai metastaasien syntyyn. Tyreoglobuliini-pitoisuus ei kasva kaulan imusolmukkeiden metastaasien yhteydessä, mutta sen sijaan kylläkin luu- ja keuhkometastaasien yhteydessä.

Mikäli leikatulla potilaalla epäillään taudin uusiutmista ja/tai metastaaseja kannattaa lopettaa tyroksiinihoito 4-5 viikoksi ja määrittää Tygl-konsentraatio uudelleen. Tygl-konsentraation kasvu viittaa metastaasien syntyyn.

Kaikilta leikkaaupotilailta tulee määrittää Tygl-pitoisuus myös ilman pahanlaatuisen prosessin epäilyä ja kausittain 1-2 vuotta leikkauksen jälkeen. Mikäli leikkausta edeltänyt korkea Tygl-konsentraatio pysyy leikkauksen jälkeenkin muuttumattomana viittaa tämä  erilaistuneen syövän pieneen jäännöskudoksessa olevaan syöpäpesäkkeeseen.

Tyreoglobuliini-vasta-aineiden suuri pitoisuus veressä voi johtaa virheelliseen mittaustulokseen, minkä takia myös vasta-aineiden määrä veressä on syytä selvittää tyreoglobuliinimäärityksen yhteydessä.

Viive

Tekotiheys arkipäivisin, tulos valmiina 1 arkipäivässä.