Urea muodustuu maksassa ja on proteiinien katabolian tärkein typpeä sisältävä lopputuote. Yli 90% ureasta erittyy munuaisten ja loput lähinnä gastrointestinaalikanavan sekä ihon kautta.
Veren ureapitoisuus riippuu seuraavista tekijöistä:
- Munuaisten perfuusio
- Proteiinien hajottaminen
- Glomerulaarinen filtraatiokyky
- Ruoan proteiinipitoisuus
Indikaatiot:
- Yhdessä kreatiniinin kanssa munuaissairauden kulun seuranta
- Hydrataation arviointi
- Proteiinin aineenvaihdunnan arviointi
- Ei sovellu munuaistoiminnan seulontatutkimukseksi
Näyte:
1 ml paastoseerumia, hemolyysi häiritsee määritystä.
Säilytys ja lähetys:
Näyte säilyy 5 vrk kylmässä, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä:
Fotometria
Viitearvot:
Naiset <50 v: 2,6 – 6,4 mmol/l
Naiset >50 v: 3,1 – 7,9 mmol/l
Miehet < 50 v: 3,2 – 8,1 mmol/l
Miehet > 50 v: 3,5 – 8,1 mmol/l
Tulkinta:
Korkeat urea-arvot:
- Erilaiset munuaissairaudet
- Akuutti munuaisten vajaatoiminta
- Munuaisten hypoperfuusio (prerenaalinen uremia), esim. dehydrataatio, sokki
- Virtsateiden obstruktio (postrenaalinen uremia), esim. eturauhaskasvain
- Runsaasti proteiinia sisältävä ravinto
- Ruoansulatuskanavan verenvuoto
Matalat urea-arvot:
- Lapsilla veren ureapitoisuus on pienempi kuin aikuisilla, koska kasvuiässä proteiinien synteesi on hajottamista suurempaa
- Normaalin raskauden viimeisellä kolmanneksella (munuaisten hyperperfuusio, sikiön proteiinin tarve)
- Vähäproteiininen ravinto
- Infuusio
- Vakava maksavaurio
Viive:
Vastaus valmiina saman päivänä, viive korkeintaan 1 arkipäivä.