Ureaplasma urealyticum DNA-, Ureaplasma parvum DNA-tutkimus (9510 -UrurNhO)

Ureaplasmoja löydetään usein terveiden aikuisten urogenitaalikanavasta, mutta ne voivat myös käyttäytyä kuten patogeenit. Ureaplasma urealyticum jakautuu kahteen lajiin:

  • Ureaplasma parvum (biovar 1 eli parvo biovar)
  • Ureaplasma urealyticum (biovar 2 eli T960 biovar).

Tartunta tapahtuu sukupuoliteitse. Sikiöön tartunta voi levitä virtsateiden kautta, transplasentaalisesti ja synnytyksen aikana synnytysteistä. Miehille ureaplasma voi aiheuttaa ei-gonokokkista uretriittia, prostatiittia, epididymiittia, orkiittia. Naisilla ureaplasma voi aiheuttaa akuuttia salpingiittia, servisiittiä, korioamnioniittia, endometriittiä, spontaaneja keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä. Vastasyntyneiden (erityisesti ennenaikaisten) syntymäpaino voi olla matala. Ureaplasma voi kolonosoida vastasyntyneen hengitystiet sekä se voi aiheuttaa vastasyntyneellä keuhkokuumetta, kroonista keuhkosairautta, harvoin myös sepsistä ja aivokalvontulehdusta. Ureaplasmoja on yhdistetty hedelmättömyyteen niin miehillä kuin naisillakin, reaktiiviseen artriittiin, Reiterin tautiin sekä rakko- ja munuaiskiviin. Ureaplasmojen lajin erottaminen on tärkeää, sillä U. parvum ja U. urealyticum voivat olla patogeenisyydeltään erilaisia.

Indikaatiot:

  • Urogenitaali-infektiot
  • Korionamnioniitti
  • Ennenaikainen synnytys
  • Neonataali-infektio
  • Artriitti

Näyte:

Limakalvonäytteet (kohdunkaulakanava, emätin, virtsaputki) eSwab-kuljetusputki.

Ensivirtsa vähintään 3ml tehdaspuhtaassa putkessa tai lisäaineettomassa vakuumivirtsaputkessa (suositellaan vain miehillä). Ei alapesua ja potilaan tulee olla virtsaamatta 2h ennen näytteenottoa.

Amnion-neste 0,5-1ml, sperma 0,5-1ml  tehdaspuhdas putki.

Säilytys ja lähetys:

Näyte säilyy viileässä 5 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä:

PCR (polymeraasiketjureaktio)

Viitearvo:

Negatiivinen

Tulkinta:

  • Positiivinen tulos vahvistaa ureaplasmainfektion.
  • Negatiivinen tulos ei sulje infektiota pois, vaan osoittaa, että kyseisessä näytteessä U. urealyticumia tai U. parvumia ei ole tai niiden määrä on menetelmän määrittämisrajan alapuolella. Tärkeää on oikeanlainen näytteenotto.

Viive:

Vastausviive noin 2-3 arkipäivää.