Vasoaktiivinen intestinaalinen peptidi (2932 fP-VIP)

Alihankintatutkimus, tutkimus on akkreditoitu alihankintalaboratorion laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatio

Neuroblastooma ja ganglioneurooma diagnostiikkaan. Nämä kasvaimet tuottavat VIP:ä. Kohonneita pitoisuuksia tavataan myös Verner Morrison syndrooman yhteydessä.

Vasoaktiivinen intestinaalinen peptidi tunntetaan myös nimellä vasoaktiivinen intestinaalinen polypeptidi (VIP). Tämä peptidihormoni koostuu 28 aminohaposta ja esiintyy monessa kudostyypissä, merkittävissä määrin muun muassa  duodenumissa, paksusuolessa ja ruoansulatuskanavassa. VIP esiintyy myös keskushermostossa ja toimii neurotransmitterinä, stimuloi verisuonten laajentumista sydämessä. VIP:n puoliintumisaika veressä on noin puoli tuntia.

Menetelmä

Radioimmunologinen (RIA)

Näyte

Potilas tulee paastota 10 tuntia ennen näytteenottoa.

Koska peptidillä on lyhyt puoliintumisaika, näyte tulisi ottaa stabilisaattoria (aprotiniiniä) sisältävään  näyteputkeen. Näytteenoton jälkeen näytettä tulisi ensin sekoittaa ja sitten sentrifugoida välittömästi. Suosittelemme kylmänäytteenottoa ja erotus kylmässä. Tämän jälkeen stabiloitu plasma siirretään puhtaaseen erotusputkeen. Näyte tulisi pakastaa välittömästi. Näyte tulisi säilyttää pakkasessa vähintään 12 tuntia ennen lähetystä keskuslaboratorioon. Mikäli näytteessä havaitaan hemolyysiä tai näyte sulaa matkan aikana, näytettä ei voida analysoida.

Säilytys ja lähetys

Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Viitearvot

Kaikki: <30  pmol/l

Viive

Tekotiheys on kerran viikossa, analysointipäivä keskiviikko ja vastaukset valmistuvat perjantaisin, vastausviive korkeintaan 8 arkipäivää.