Veriryhmä ja Rh (2951 E -ABORh)

Ihmisen ABO-veriryhmän määrittävät punasolujen pinnalla olevat A- ja/tai B-antigeenit sekä plasman sisältämät vastaavat isoagglutiniinit. RhD:n määrää D-antigeenin olemassa olo punasolujen pinnalla.

Indikaatiot:

  • Verensiirto
  • Raskaus

Näyte:

6 ml laskimoverta EDTA-putkeen.

Säilytys ja lähetys:

Näyte säilyy jääkaapissa 2 vrk. Kokoverinäytteen voi lähettää huoneenlämmössä.

Menetelmä:

Immunologinen, geelitekniikka

Viitearvo ja tulkinta:

  • ABO ja Rh ovat kliinisesti kaikkein tärkeimmät veriryhmäjärjestelmät. Ihmisen ABO-veriryhmä ja RhD eivät muutu elämän aikana.
  • Koska vastasyntyneellä eivät isoagglutiniinit ole vielä kehittyneet, näille annetaan ABO-veriryhmän alustava tulos punasolujen antigeenien määrittämisen perusteella. Vasta-aineet ilmestyvät vereen kuudenteen elinkuukauteen mennessä.
  • Mikäli potilaan punasoluilla esiintyy D-antigeenia, potilas on RhD -positiivinen. Jos D-antigeenia ei ole, potilas on RhD -negatiivinen. D-antigeeni on syntymähetkeen mennessä jo kehittynyt.
  • Ennen verensiirtoa ja raskaana oleville on tärkeää veriryhmän ja Rh:n lisäksi suorittaa myös punasoluvasta-aineiden tutkimus.

Viive:

Vastaus valmiina noin 3 arkipäivässä.

Huomioitavaa:

Suurin osa ABO- ja RhD-epäselvyyksistä selviää perustutkimuksen E -ABORh (KL 2951) avulla, mutta joskus joudutaan tekemään jatkotutkimuksia ongelman selvittämiseksi. Tällöin näytteestä tehdään ilman erillistä pyyntöä ABO-jatkotutkimus. Tutkimukset laskutetaan erikseen.

Jos veriryhmämäärityksessä on viitteitä vasta-aineista, näytteestä tehdään ilman erillistä pyyntöä veriryhmävasta-aineiden tunnistus. Tutkimus laskutetaan erikseen.