Vesirokkovirus, nukleiinihappo, kval (1781 –VZVNhO)

Varicella zoster -virus (VZV) ja Herpes simplex -virus (HSV) kuuluvat alfaherpesvirusten heimoon. Varicella zoster -virus aiheuttaa kahta eri kliinistä oireyhtymää: vesirokkoa (varicella) ja vyöruusua (herpes zoster).

VZV:n aiheuttama primaari-infektio on vesirokko. Sairauden jälkeen virus jää latenttina elimistön selkäytimen dorsaalijuuren ganglioihin. Vesirokon yleisimmät komplikaatiot ovat ihon sekundaarinen bakteeri-infektio, pneumonia, meningoenkefaliitti, hepatiitti ja trombosytopenia. Näitä komplikaatioita esiintyy lähinnä aikuisilla ja erityisesti immuunivajauspotilailla.

Raskauden aikaisen vesirokkoinfektion yhteydessä ei sikiölle yleensä synny kliinisesti huomattavia vaurioita ja vaurion riski on alhainen, noin 2 %. Sikiön riskit ovat suurimmillaan raskauden varhaisessa vaiheessa (ennen 20. raskausviikkoa). Tällöin äidin infektio voi aiheuttaa sikiölle kongenitaalisen varicella-syndrooman, jonka merkkejä ovat mikrokefalia, jäsenten hypoplasia, ihon arvet. Raskauden myöhemmässä vaiheessa saatu tartunta voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Jos äidin sairaus alkaa välittömästi ennen tai jälkeen synnytyksen, saattaa vastasyntynyt sairastua vesirokkoon. Siinä tapauksessa sairauden kulku on nopea ja vaikea.

Viruksen reaktivaationa syntyy vyöruusu. Vyöruusun esiintymistodennäköisyys kasvaa iän myötä ja sitä alkaa esiintyä tavallisesti 50. ikävuoden jälkeen ja immuunivajauksen yhteydessä. Herpes zoster -infektion yhteydessä vesikulaarinen ihottuma on lokalisoitunut, kivulias, rajoittuen yleensä yhteen dermatomiin ja se voi residivoida. Suunnilleen puolet vyöruusuista lokalisoituvat torakaalialueelle.

Indikaatiot

VZV-infektioepäily, mm. ihottuma, rakkulaiset infektiot immuunivajauspotilailla.

Näyteastia

FLOQSwab näytteenottotikku ja kuljetusputki, kuiva TAI eSwab, Näytteenotto ja kuljetusputki, regular

Näyte

Rakkulaneste, märkäerite

Näytteen säilytys

5 vrk jääkaappilämpötilassa (2 – 8 oC), pidempi aika pakastettuna (-20 oC)

Näytteen kuljetus

Viileässä (2 – 14 oC)

Menetelmä

Polymeraasiketjureaktio (PCR)

Tutkimus on akkreditoitu

Tulokset valmiina

2 työpäivässä

Tulkinta

Positiivinen tulos vahvistaa VZV-infektion.

Negatiivinen tulos ei sulje infektiota pois, vaan osoittaa, että kyseisessä näytteessä VZV:tä ei ole tai että sen määrä on alle menetelmän määrittämisrajan. Tärkeää on näytteen oikeanlainen ottaminen.